Assalamualaikum
Dulukan acik pernah tulis pasal periuk yang tak boleh ditutup lagi ni
bila nak masak kena letak benda berat atasnya
tapi air beras dah melempah keluar pulak
nak baiki kena hantar ke ejen
kedai biasa tak dapat nak buat
akhirnya
tak sanggup tunggu lama
ni dia..dah ada pengganti
guna periuk ni le acik masak nasi guna beras jepun tu.
untuk beras jepun ada butang lain pulak nak kena tekan
patut le sedap je nasi beras jepun tu..
acik siap buat nasi kepal macam cerita 'oshin' tu
Maaf ye..saja nak kongsi cerita bukan nak menunjuk.
sebenarnya acik tetap kena cari periuk jenis ni
sebab pernah bila periuk jenis ni yang pertama acik guna dulu rosak
acik beli periuk biasa.
banyak kali anak acik lambat makan
sebab dia orang lupa nak tekan.
bila nak makan tengok2 beras lagi.dah 3 bulan tetap jugak macam tu
(anak2 masak nasi sendiri)..
waktu acik kerja atau pun cuti..masak nasi memang tugas anak2.
sudahnya acik pi jugak beli yang dah rosak tutup tu.
bila rosak jugak yang tu..
terpaksarela acik tetap kena beli yang macam ni jugak
untuk kemudahan hero2 yang dirumah acik ni
masak nasi sendiri.
hati seorang ibu kan..anak2 jugak diutamakan.
jumpa lagi Insyaallah.
semua teknologi dicipta utk menyenangkan keje kita kan..:)
ReplyDeletewah...dah dapat baru...alhamdulillah...
ReplyDeletecantik lak tu, kaler merah lagi...
Oo..guna ni lg mudah ya..
ReplyDeleteAssalamuaalaikum acik..
ReplyDeletedulu ida penah gak beli periuk mcm yg mula2 tu..sampai blackout satu rumah bila periuk tu buat hal...la ni dah duduk atas lemari....
cun lah kaler periuk baru acik ni....ada rezeki nanti ida beli jugalah..nampak bunyi senang je nk guna...
Fuhh, cam dlm cite Korea la piuk nasi acik, ehehehehe
ReplyDeleteBeras Jepun tu tajuk apa cik? :D
cantik kak..apa salahnya tunjuk, share dgn kitorang kan mana taw ada yg tengah survey peyuk ni.. :)
ReplyDeleteDah dapat baru..Alhmdulillah...
ReplyDeleteSaya pun berkenan ngan periuk tu...
Guna yg mcm ni rasanya lebih mudahkan...
Sey guno piyok karen yg biaso tu yoo kak.. Kok guna yg bnyk button ni, omak sey tak ghoti nak tokan..
ReplyDeleteKek ghumah ni, omak sey yg masak nasi.. Kok sey yg masak, ado yoo yg tak kono dgn tokak ehh.. huhu..
yela kak..kdg2 bila ada gambar camni..boleh bg idea kat kami2 diluar sini untuk mencuba.jgn risau.sape yg dok kate menunjuk tu dia takde sivik dlm ber'blog'.hehehe...
ReplyDeleteSalam Acik Erna,
ReplyDeleteDah sampai jangka hayatnya tu. Tapi memang sayangkan kalau kelemahannya cuma tak boleh tutp.
suripun rice kuker rosak..tak berkesampatan nk beli baru lagi..huhu
ReplyDeleteWay! Canggihlah periuk nasi k erna......bokonan pulak!
ReplyDeletespesel piuk nasi tu kak... brand apa tu?
ReplyDeletesenang guna ke?
hebat simerahtu ye.. :-)
ReplyDeleteaah alhamdulillahhh
ReplyDeletedah dpt penganti
lepas nie senang nak masak kan akak ;)
oke lah tuh acik.. dah mmg kena tukar kan..
ReplyDelete=}
Kak..cantik periuk warna merah tu... yang nak tau...beras jepun tu beras apa ye kak...
ReplyDeletesaya masih suka periuk letrik jenis lama, yg boleh cabut penutup tu... senang nak bukak, basuh dll..
ReplyDeleteakak pakai beras jepun ye? nadiah tak pernah rasa lagi beras jepun
ReplyDeleteSetuju ayat akhir. Kita tetap sediakan apa jua utk senangkan anak-anak.
ReplyDeleteSaya pun guna periuk yang tutup jenis kapit nih.
Anak2 saya pun semua pandai masak nasi guna rice cooker. Jika takda ni, tak makan nasik ler kiter... hehehe
Berkenan kaler merah tuh! Lawooo!
yg ni bolehbaking kek sekali tak kak??
ReplyDeleteskrg dah ada piuk nasik yg boleh buat kek... kakngah tggu yg ni kiok dulu br blh rqst yg baru hihih!!
perghhh..bilo lah dapek yg cam gini gek ea...huhuhuhu!
ReplyDeletecantik periuk tu kak...
ReplyDeleteoh ada setting unk masak beras jepun sekali ye
Alhamdulillah dah ada pengganti...cantik colournya.
ReplyDeletecantik si periuk merah tu.. yg ni tak perlu tekan yer kak.. sbb selalu kat rumah bila masak nasi mmg ingat nak tekan.. tp bila panaskan nasi manjang lupa nak tekan.. bila nak makan, nasi tak panas2 lg.. he..he..
ReplyDeleteSedap ke beras jepun tu kak? ado jual kat kodai biaso tk kak? tringin plak bilo baco cito akak ni...hehe
ReplyDeleteDah dpt pengantinya....
ReplyDeletecantik menarik warna periuk tu,
ReplyDeletebukan menunjuk tu kak, tp berkongsi sebab kita selesa guna kan?
knape?periuk jenis ni tak payah tekan ke?
ReplyDeletepengganti baru cantik kalernya...
ReplyDeletecantik warna periuk tu...kalau ucu dapat mcm tu mau tak kasi anak yg masak takut rosak...
ReplyDeleteAs salam Acik,
ReplyDeleteMcm rupa beras Jepun tu? Sedap ek? Teruja pulak nak tgk & cuba... Cara masaknye pun same ke mcm beras biasa? Maaflah byk pulak soalan... hehehe... Kat sini ade byk kedai Jepun maybe ade nnt boleh try beli & masak :)
Yati teringin pakai rice cooker camni. Sekrang pakai rice cooker biasa tu je, yang kena tekan tu.
ReplyDeleteSy masih setia dgn periuk nasi karen yg biasa tu.. kadang2 masak atas api gas aje.. :D
ReplyDelete